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Purpose
 
Due to requests for clarification on how to conduct and measure DeLuca 
requirements from the Veterans Health Administration (VHA) and contract 
medical examiners, this letter provides instructions for a standardized method of 
assessing additional limitation of joint function in C&P examinations.
  
Background
 
Under DeLuca v. Brown, when evaluating a musculoskeletal disability, the 
Secretary has a duty to assess the degree of functional loss due to pain. 38 
C.F.R. § 4.40 provides that a disability rating may be based on “functional 
loss . . . due to pain, supported by adequate pathology and evidenced by the 
visible behavior of the claimant undertaking the motion.”
 
The Compensation and Pension Examination Project (CPEP) office assembled a 
workgroup to discuss DeLuca issues at its August 2006 conference. This group 
included representatives from VBA, VHA, a quality consultant for a contract 
examination provider, and a member of the Board of Veterans’ Appeals. Based 
on literature review and clinical expertise, the group agreed that having a 
claimant perform at least three repetitions of range of motion should yield 
sufficient information on any functional loss due to an orthopedic disability. 
Medical contraindications would override any requirement for repetitive testing.
 
The committee noted that repetitive motion testing is called for by the American 
Medical Association’s Guides to the Evaluation of Permanent Impairment. This 
manual is an internationally recognized assessment tool for disability 
examinations used in most state jurisdictions and workers’ compensation claims.



 
Requirements
 
C&P service policy requires that repetitive testing include at least three 
repetitions of the joint’s or spine’s range of motion, if feasible.
 
The disability examination worksheets for Joints and Spine will be changed to 
incorporate this new guideline. The requirement that all measurements be made 
with a goniometer will still be in effect. Pending issuance of the new disability 
examination worksheets, VSRs and RVSRs should request that examiners base 
all DeLuca findings on at least three repetitions of range of motion.
  
Questions
 
If you have any questions about information in this letter, please submit them to 
the VAVBAWAS/CO/21Q&A mailbox.
  
/S/
Bradley G. Mayes
Acting Director
Compensation & Pension Service


